mandag 5. september 2011

Norsk- isme ord"" :D

Realismen- Det er epoke innen litteraturhistorien. Den blomstret og fikk sin inspirasjon fra romantikken og startet fra 1875 og varte ut mot 1890-tallet.
Humanisme- Det ble først brukt i Tyskland på 1800-tallet, men kom til verden i Italia i det 14.århundre. Den har noe motstridende tankegang og er veldig vanskelig å avgrense. Oppstod under renessansen.
Klassisisme- det er en periode i kunst, arkitektur og litteratur på 1700-tallet. Nyklassisisme blir også omtalt som en musikalsk stilart i mellomkrigstiden. Troen på fornuften er vesentlig i klassisismen.
Naturalisme- Den var fra 1880- 1890 og problemer i samfunnet skulle stilles til debatt. Det likner ganske mye på realisme, men forskjellen er skjebnesynet. Mennesker er preget av sin arv eller sitt miljø, det mente naturalismene.
Symbolisme- Fransk og Belgisk kunstbevegelse som var på slutten av 1800-tallet. Det var en reaksjon mot naturalisme og realisme, men dette var bare innenfor kunsten.
Poetisk realisme- Poetisk realisme er en litterær periode som betegner overgangen fra det romantiske bildet som ble idyllisert i romantikken, til et litt mer nyansert bilde i realismen. Romantikkens høytflyvende idealer ble tonet ned og hverdagsliggjorte, og på en måte bragt inn bak borgerskapets fire vegger. Den poetiske realismen kan kalles for en «temmet» og mindre tydelig romantikk.
Dette står i wikipedia og jeg velger å tro på det som står der. Eller hva Petter?
Impresjonisme- Var en retning innen kunst som vokste fram etter en liten samling av Paris-kunstnere som satt frem kunsten sin. «Impresjonistisk» betegner også annen kunst som er utført i denne stilen, men utenfor perioden rundt siste halvdel av 1800-tallet.
Liberalisme- En politisk ideologi med opprinnelse i opplysningstiden. Latin, liber = fri. Den la vekt på å begrense den politiske makten og fremheve individets rettigheter i samfunnet da de allmektige var kongen og statsmakten.
Sosialisme- på Latin betyr det kamerat. Ideologi, politisk sådan som vektlegger økonomisk likhet mellom folk i samfunnet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar