mandag 10. mai 2010

Sammendrag fra side 82 til 89 i lærerboka :D

Novelle, roman, saga og myte.
En novelle er en kort tekst der det er få personer med og historien er ganske kort. Ordet novelle kommer fra det italienske ordet "nyhet". Ofte har novellene et dramatisk innhold, der handlinger bygger seg opp mot et høydepunkt, og et overraskende sluttpunkt. Mye ligger mellom linjene.

En roman er en episk tekst med en viss lengde, men den er lengre enn novellen. En roman kan ha mange handlinger og hendelser og ikke minst mange konflikter. det er plass til mange personer i en roman og siden den er ganske lang kan også skildringen av personene være bedere. det finnes mange forskjellige typer romaner. kriminalroman, oppvekstroman og historiskroman er eksempler.

Sagaer er fortellinger som ble skrvet på 1200-tallet. Sagaene ble skrevet på Island. Handlingene foregår mellom 800 og 1000-tallet. De handler om helter og konflikter, kamper og ære. Det er mange grupper med sagaer, eksempel ættesagaer, kongesagaer og lygesagaer. Vi treffer de samme personene som biroller i de fleste sagaene.

Myter er fortellinger om hvordan en kan forstå verden og tilværelsen. de handler om guder og helter i en ubestemt tid. Et eksempel er den norrøne myten om Odin og Tor. En kjent bok som er skrevet på grunnlag av myter er "Ringenes Herre". Selv om myter ikke er sannhet, kan det si mye om hvordan det er å være menneske.

En episk historie har vanligvis er modell som den skrives på. den har en begynnelse, en midtdel og en slutt. Det kan sammenliknes med en godt skihopp. Bra sats, godt svev og super landing.
I begynnelser skal personer, miljø og situasjon fremstilles. Midtdelen bygger du opp mot et høydepunkt og i slutten løsner hele historien.

Man må også bestemme synsvinkel og fortellertype.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar