mandag 25. oktober 2010

Mennesket i sentrum

1. Forklar periodebegrepet renessanse. Forklar hvordan fokus skifter i løpet av perioden. Fra... til... . Kan du si noe om hvorfor? Forklar begrepet humanisme i denne sammenhengen.

Svar: Renessanse er fransk og betyr gjenfødelse. Perioden endret synet på mennesket og det var en tid preget av nye tenke- og opplevelsesmåter. Mennesket kom i sentrum. I middelalderen var Gud i sentrum, men renessanser endret dette til at mennesket kom i sentrum. Menneskene som levde i renessansentiden begynte å tenke og fant ut at verdiene menneskene hadde var ganske så unike. Renessansens syn på mennesket som midtpunkt og målestokk for alle ting kalles med et samlebegrep humanisme


2. Hvorfor fikk boktrykkerkunsten så stor betydning?

Svar: I renessansen begynte man å studere skriftene i bibelen og man ville gjerne gi informasjon om den. dette hadde aldi gått uten boktrykkrkunsten. da kunne man skrive om det man fant ut og deretter kunne flere få vite om det og skrive og studere videre med det.

3. Hva var katolikker og protestanter uenige om? Hvorfor kan man si at M. Luther var en representant for den nye måten å tenke på (jmf. spørsmål 1)?

Svar: De var uenige om at kirken tenkte på alt annet et mennesket i sentrum. Dette sa også Martin Luther og hans tenkning ga mye oppsikt i den tiden. Kommer sikkert av navnet! :D

4. Novellen, essayet, romanen, drama... enkelte av disse sjangrene hadde sin spede begynnelse under renessansen. Nevn viktige forfattere fra renessansen og sjangrene de forbindes med.

Svar:
Miguel de Cervantes- Romaner
William Shakespear- drama
Michel de Montaigne- essay

5. Lag en liste over ti viktige begrep fra kapitlet, forklar dem.
Publiseres på bloggen din.

Svar:
Renessanse- gjenfødelse
Humanist- folk som setter mennesket i sentrum
Martin Luther King jr- Kar som tenkte nytt og satt menneskene i sentrum
Boktrykkerkunsten- Evnen til å skrive på ark
Protestanter- Kirken var viktig og satt ikke mennesker i sentrum
:d

tirsdag 19. oktober 2010

Oppgåver i Nynorsk

1) Kva er førsteinntrykket ditt av hovudpersonane i dette utdraget?
Svar: Førsteinntrykket er at det er mange folk i forteljinga. Gunnlaug er ein stor mann Gunnlaug døyr også i slutten! Torstein, vart ein rik og god mann. Austmannen var av norsk ætt, rik og stor av vekst.
2) ”Draumar er ingen ting å bry seg om” , seier Torstein. Meinar han det? Grunngi svaret ditt.
Svar: Ein mann på den tida skulle ikkje bry seg om draumar.
3) I norrøn tid var slekta viktig. Korleis kjem det fram Her?
Svar: Fordi heilt på starten av teksten ramsar dei opp heile familien og kven dei er i slekt med.
4) Dette utdraget er frå starten av Soga om Gunnlaug Ormstunge. Korleis trur du det vil gå vidare?
Svar: Alle dør til slutt!
5) Legg merke til korleis Torstein blir presentert i første avsnitt. Lag ein tilsvarande presentasjon av deg sjølv eller nokon du kjenner.
Svar: Martin Hem Hansen heit ein mann. Son av Walther, son av Elisabeth. Han var ein klok mann frå Noreg. Ein stolt mann og ein sterk mann. Martin budde på Barkåker ved Tønsberg by. Han var son av ein rik og mektig Høvding!

mandag 18. oktober 2010

Oppgåver i Nynorsk

1) Kvifor hogg Tormod handa av Kimbe?
Svar: Fordi Kimbe skulle ta ringen av handa til Tormod og det ville ikkje Tormod.
2) Kva fortel denne teksten om helteidealet i norrøn tid?
Svar: Det skal jo vere sterke. Ikkje vis at dei har vondt. Akkurat som Tormod!
3) Kva får du vite i dette utdraget om skaldane si rolle?
Svar: Han seier noko om kva Tormod seier i historia. Fleire vers til og med.
4) Forteljaren i sogene ser personane frå utsida. Peik på ord og uttrykk i teksten som får fram at Tormod har store smerter.
Svar: Han vart bleik. ”Djupe merker av piler og danske våpen verkjer”, står det i teksten. Det står også ” Nærast hjarta det kvasse jernet, tenkjer eg, beit meg.
5) Finn døme på overdriving i teksten.
Svar: Det står i teksten at han brakk pilspissen. Skar rundt såret og drog i pila. Eg trur ikkje det hadde gått på ekte.

mandag 11. oktober 2010

Snorre og slaget på Re! En verdenssensasjon!!

Slagene på Re var jo på ellevehundre- tallet nærmere bestemt i 1163. De gamle skriftene som ble brukt til infomasjon hadde Snorre Sturlasson skrivd. Men tingen med dette var jo at Snorre hadde skrivd dette lenge etter slagene. kunne vi tro på dette. JA, kanskje med disse bevisene som nå er funnet. Funnene stemmer med det Snorre hadde skrivd, som eksempel at det ble skutt spydspisser i kampen, samt pilspisser. begge disse våpnene er funnet.
Så kanskje dette er en verdenssensasjon!
Også på det lille stedet re da gitt!!
Vi håper på at forskerne finner hovedstedet der slaget fant sted og dessuten at de finner mange andre bevis som kan gi ett enda større beslutsomhet på om slaget var et ekte slag!!